SYSTEM-7 SÄKERHETSKOPIERING
7.A Allmänt
Avsnittet behandlar hur säkerhetskopiering utförs och vilka rutiner som ska finnas.
Säkerhetskopieringen är systemets viktigaste rutin och måste ovillkorligen fungera.
Avsnittet ska noggrant gås igenom första utbildningsdagen och rutinen ska träda i funktion genast.
SYSTEM-7.B INNEHÅLLSFÖRTECKNING
7.1 Rutin för säkerhetskopiering
7.2 Hur säkerhetskopiering utförs
7.3 Kontroll av säkerhetskopior
7.4 Förvaring av säkerhetskopior
7.5 Återläsning av säkerhetskopior
SYSTEM-7.1 RUTIN FÖR SÄKERHETSKOPIERING
Det kan uppstå fel i datafilerna, t.ex. genom strömavbrott, maskinfel eller handhavandefel.
Särskilt stor är risken om ett avbrott skulle ske under pågående registrering.
Skulle ett fel uppstå, är det viktigt att man har tagit en säkerhetskopia vid ett tidigare tillfälle, varifrån alla data kan återläggas. Efter detta är man tvungen att på nytt lägga in de registreringar som man gjort efter säkerhetskopieringen.
Man ska på företaget lägga upp och strikt följa en fastställd rutin för säkerhetskopiering. Denna anpassas till företagets rutiner och datamängder.
Säkerhetskopieringen är systemets viktigaste rutin. En lämplig rutin är följande:
1. | Vid varje lunch kan säkerhetskopia tas på hårddisk. Denna kopiering är snabb och enkel. Detta är ofta inte möjligt på stora system, eller om arbete ska ske över lunchen. |
2. | Vid varje arbetsdags slut tas säkerhetskopia på band. Därvid ska finnas minst tre generationer band, på vilka kopieringen sker växelvis. |
Om systemet används regelbundet varje dag kan säkerhetskopiorna märkas med dagar. Vid tre generationer kopior kan dessa lämpligen vara märkta måndag/onsdag, tisdag/torsdag och fredag, vid fem generationer med var och en av veckans vardagar. |
Det allra säkraste och enklaste är s.k. nattkopiering. Det kan ske med hjälp av ett program som kan installeras enkelt på datorn. Det enda användaren behöver göra är att byta band. |
3. | Vid varje månadsslut (eventuellt veckoslut) tas säkerhetskopia på band som används på nytt nästa månad eller märks och arkiveras ett lämpligt antal månader, upp till ett år. För exempelvis redovisningsbyråer måste åtminstone kopior sparas tre månader bakåt. |
Kommandon för säkerhetskopiering och återläggning finns i operativmenyn.
Observera att vid säkerhetskopiering eller återläggning ska inga operationer försiggå vid någon arbetsplats, utan alla användare ska ha gått ut till login.
Se till att det alltid finns band i reserv.
SYSTEM-7.2 HUR SÄKERHETSKOPIERING UTFÖRS
För att utföra säkerhetskopiering manuellt går man tillbaka till operativmenyn och väljer något av alternativen under kommandot O följt av B:
T - Total; Datafiler och program till band
S - Säkerhetskopiering data till band
D - Säkerhetskopiering data till diskett
H - Säkerhetskopiering data till hårddisk
Av dessa alternativ är hårddisken den enklaste och snabbaste. Den har två nackdelar:
- Den tar plats på hårddisken
- | Den ger givetvis ingen säkerhet om hårddisken går sönder eller blir stulen |
Hårddisken får därför bara användas som komplement, om det finns plats. Band måste alltid finnas.
Av dessa två är bandet enklast, snabbast och säkrast. Det ska givetvis användas om bandstation finns.
Läsfel är sällsynta på band men vanliga på disketter. Därtill är hanteringen av disketterna tidsödande vid stora system.
Tillvägagångssättet är beskrivet i avsnitt SYSTEM-5.1.3. för respektive kommando. När säkerhetskopiering utförs får ingen arbeta med systemet.
SYSTEM-7.3 KONTROLL AV SÄKERHETSKOPIOR
Att kontrollera läsbarhet
Kontrollera regelbundet, varje månad eller kvartal, att bandkassetterna eller disketterna är läsbara och att all data som man arbetar med kommer med bandet.
Detta kan göras på två sätt. Det enklaste är att använda kommandot B följt av K i operativmenyn, som testar att kopian är läsbar.
Det finns även ett kommando i operativsystemet som både testar läsbarhet och visar innehåll. Olika installationer har olika kommandon. Följande kommando fungerar på de flesta installationer.
1. | I operativmenyn väljs kommandot O följt av S, Utgång till operativsystem. Systemet frågar efter kod. Ange den kod som gäller eller tryck ENTER om kod saknas. |
2. | Sätt in bandet i bandstationen. |
3. | Ange följande kommando: |
tar tvf /dev/rct0 |
följt av ENTER. |
4. | Om bandet går igång börjar datorn i rask takt visa alla datafiler som finns på bandet. Om bandet inte går igång, kontrollera att kommandot är rätt skrivet. Om det ändå inte fungerar, ring Infoflex Data och be att få tala med tekniksupport. |
Att kontrollera innehåll
Det är mycket viktigt att kontrollera att allt som bör finnas på bandet verkligen finns där.
Om det finns filer med arb/DATA i början av namnet, finns arbetsbiblioteket DATA på bandet. Där ligger datafilerna normalt, om man bara arbetar med ett bibliotek/företag. Filer med bok i namnet innehåller bokslutsföretaget.
Om man arbetar med olika bibliotek ska man se alla bibliotekens namn. Allt som börjar med arb är arbetsbibliotek och allt som börjar med bok är bokslutsföretag.
Används AGDA lön ska filer synas med agdalon i namnet.
Används WordPerfect eller annat ordbehandlingssystem ska dessa filer också synas. WordPerfect kan vara upplagt på lite olika sätt. Loggar användarna in som sina namn ska filer synas med respektive användares namn. Det kan till exempel se ut så här; /u/kajsa/text/dokumentnamn.
Kontrollera noggrant att allt finns med.
Testföretaget kommer inte med på säkerhetskopian.
Rätt datum på filerna
En sista viktig uppgift i kontrolleringen av säkerhetskopior är att kontrollera datumet på filerna.
När filerna radas upp på skärmen visas även datumet då de sist uppdaterades. Kontrollera att det ibland dyker upp aktuella datum, så att inte säkerhetskopian är gammal. Att det inte står aktuellt datum på alla filer är naturligt eftersom inte alla filer berörs i det dagliga arbetet.
Om det är något Ni funderar över finns vi alltid till hands att hjälpa till.
SYSTEM-7.4 FÖRVARING AV SÄKERHETSKOPIOR
För att skydda sig mot brand, stöld eller skadegörelse bör minst en säkerhetskopia förvaras på annan plats. En enkel regel är att alltid ta hem fredagskopian.
Bäst är att alla kopior på arbetsplatsen förvaras i ett datamediaskåp, som skyddar mot brand. Observera att ett vanligt brandsäkert kassaskåp inte skyddar disketter och kassetter att förstöras av hettan.
SYSTEM-7.5 ÅTERLÄSNING AV SÄKERHETSKOPIOR
Skulle ett fel inträffa, som kräver att säkerhetskopian återläses, använder man sig av något av följande alternativ under kommandot B, följt av T:
B Återläsning från bandstation
D Återläsning från diskett
H Återläsning från hårddisk
Observera att återläsning av nattbackup ska göras under egen menypunkt (B, följt av N).
Se anvisningar under avsnitt SYSTEM-5.1.3 för respektive kommandon.
Anledningen till en återläsning kan vara
- fel på hårddisken
- fel på något register p g a exempelvis strömavbrott
- att man har gjort något fel som man önskar återställa
Vid återläsning går alla register under ett visst bibliotek tillbaka. Det innebär att allt som gjorts på företaget efter det att säkerhetskopian togs måste göras om.
I enstaka fall kan man välja att återläsa enstaka register. I dessa fall måste man rådgöra med Infoflex Data AB om det är lämpligt och få hjälp med en sådan selektiv återläsning.