Igångsättning (KC.D)

Första avsnittet  Föregående avsnitt  Nästa avsnitt   Skriv ut avsnittet
KC.DIGÅNGSÄTTNING

 

1.        Arbetsföretag eller bokslutsföretag

 

Bestäm först om arbetet ska göras i arbetsföretag eller i bok­slutsföretag. Här antas bokslutsföretag.

 

 

2.        Biblioteksstruktur

 

Alla ingående koncernbolag ska finnas i något bibliotek. Det kan finnas flera bolag i samma bibliotek åtskilda med olika firmabeteckningar.

 

Varje biblioteksnamn måste av datatekniska skäl innehålla fyra tecken.

 

Det kan därför uppstå behov av att döpa om några bibliotek. Infoflex Data hjälper gärna till med detta.

 

Ska företag ingå, som inte har bokföring med INFOFLEX GROSSIST, lägg upp ett särskilt bibliotek, för varje sådant företag, med komman­dot R, följt av U, i operativmenyn. Välj endast bokföring­sfiler utan separata rapport­filer. Om koncern­redovis­ningen görs som boksluts­företag, kopiera de nyupp­lagda biblio­teken till boksluts­företag med kommandot KR, följt av B, och ta sedan bort arbets­företagen med kommandot R, följt av U.

 

I de på detta sätt upplagda biblioteken ska man först lägga upp grund­läggande systemparametrar analogt med punkt KC.D3.

 

 

3.        Bibliotek för koncernredovisning

 

Lägg upp ett bibliotek för koncernredovisningen med hjälp av kommandot R, följt av U, i operativmenyn. Som namn välj exempelvis KONC (här kan valfri längd på biblioteksnamnet användas, men om koncernen i sin tur ingår i en annan koncern bör man redan från början sätta ett biblio­teksnamn på 4 tecken). På frågan om datafiler välj alternativ 1 eller 3, beroende på om årsredovisning också ska göras. Välj normalt inte separata rapport­filer eller separata textfiler. Normalt är det lämpligt att välja att kopiera tomma datafiler om dessa finns under DATA. Som kontoplan kan vilken som helst väljas, ju mindre desto bättre eftersom systemet självt kommer att lägga upp alla konton som används. Välj därför normalt "samma".

 

Om man valt att arbeta i bokslutsföretag, kopiera KONC till boksluts­företag med kommandot K, följt av B i operativmenyn och med samma val som vid uppläg­gningen.

 

Därefter är det lämpligt att med kommandot R, följt av U, ange samma företags­namn och radera arbetsföretaget, eftersom detta då inte längre behövs.

 

 

4.Systemparametrar

 

Gå in i bokslutsföretaget KONC med S, följt av B (alternativt A om man arbetar i arbetsföretaget) och gör följande:

 

-        Ange i funktion SY11 i fältet "information 2" ordet KONCERNEN.

 

-        Ange i funktion SY12 för firma 1 i fältet "firmanamn" koncernens namn.

 

-        Lägg upp i funktion SY3 på vanligt sätt de användare som ska få använda systemet med alla uppgifter inklusive firma, lager, skrivare och behörighet.

 

-        Sätt i funktion SY421 systemparametern "kostnadsställeredovisning" till J. "Bokslutsföretag" väljs till J eller N, beroende på var man arbetar. Övriga val spelar ingen roll.

 

-        Ange i funktion SY415 första månad i bokföringsåret.

 

 

5.Kostnadsställen

 

Gå därefter till koncernredovisningsmodulen KC och gör följande:

 

-        Registrera i funktion KC12 ett kostnadsställe för varje bolag i koncern­redovisningen inklusive moderbolaget. Till detta kost­nadsställe ska inläsning av respektive bolags bokföringsdata göras. Lägg därtill upp ett gemensamt kostnadsställe för koncernbok­ningar, förslagsvis kallat KONC. I detta kostnadsställe ska koncernposter bokföras.

 

 

6.        Inläsningsmatris

 

Lägg i funktion KC15 upp en inläsningsmatris, där man för varje ingående bolag anger

 

-        i kolumnen "BIBLIOTEK" från vilket bibliotek bokföringsdata ska hämtas

 

 -        i kolumnen "TEXT" bolagets namn

 

-        i kolumnen "FIRMA" under vilken firma bolaget finns i angivet bibliotek (det är oftast firma 1)

 

-        i kolumnen "TILL KST" till vilket kostnadsställe som bolagets data ska läsas in i koncernredovisningen, alltså det kostnadsställe som regist­rerats i funktion KC12 för bolaget i fråga.

 

 

7.Beräkning av justerat eget kapital, goodwill och minoritetsandel samt eliminering av bokförda värden.

 

För att eliminera bokförda värden av aktier i dotterbolag och minoritets­andel rekommenderas följande tillvägagångssätt. Det ansluter till Redovis­ningsrådets rekommendation om koncernredovisning, RR 01:96.

 

 

7.1Fastställ först för varje dotterbolag dess justerade egna kapital (JEK) vid förvärvstidpunkten. Det beräknas som summan av följande poster:

 

 a) Aktiekapital

 b) Bundna reserver

 c) Fria reserver eller balanserad förlust

 d) Årets resultat efter avdrag för skatt

 e) Kapitaldel av obeskattade reserver efter avdrag för latent skatt

 f) Eventuella dolda reserver minskade med latent skatt

 

För punkterna c, d och e används gällande bolagsskattesats, för närvarande 28 %, vid beräkningen av beloppen efter avdrag för skatt.

 

Om moderbolaget inte äger samtliga aktier i dotterbolaget, beräkna JEK med hänsyn till ägarandel (JEK-Ä) genom multiplikation av JEK med den andel av aktierna i dotterbolaget som moderbolaget äger.

 

 

7.2Fastställ därefter eventuell goodwill vid förvärvet. Denna uppgår till skillnaden mellan det pris som bokförts för aktierna i dotterbolaget och JEK-Ä. Negativ goodwill kallas badwill.

 

Goodwill kan aktiveras i koncernen och skrivas av över valfri tidrymd, normalt dock aldrig längre än 10 år. Goodwill kan också skrivas av direkt vid förvärvet, normalt mot koncernens fria reserver. Om badwill skrivs av direkt, rekom­menderas att denna avskrivning i första hand görs mot det förvärvade dotter­bolagets anläggningstillgångar (dock ej monetära sådana), och därefter i andra hand mot fria reserver.

 

Fastställ om goodwill ska aktiveras, och i så fall även avskrivningstidens längd, eller om goodwill ska direktavskrivas.

 

 

7.3Beräkna därefter JEK och JEK-Ä vid balanstidpunkten på samma sätt som vid punkt 7.1 ovan.

 

 

7.4Beräkna minoritetens andel av det egna kapitalet (MA) vid balanstid­punkten, genom multiplikation av JEK med den andel av aktierna i dotterbolaget som minoriteten äger. Summan av MA och JEK-Ä blir det samma som JEK.

 

 

7.5Registrera i funktion KC4 underlag för eliminering av obeskattade reserver, av varje dotterbolags bokförda värden, goodwill samt minoritets­andel - allt gällande vid balanstidpunkten.

 

För såväl moderbolaget som för varje dotterbolag ska i det inledande fältet "kostnadsställe" bolagets kostnadsställe anges. I det efterföljande textfältet anges lämpligen texten "ELIMINERING AV (bolagets namn)".

 

I konteringsmatrisen anges hur bokningen som eliminerar obeskattade reserver, dotterbolagets bokförda värden, goodwill och minoritetsandel ska se ut. Som period rekommenderas att period 13 används för hela bokningen. Detta kommer att medföra att koncernens utgående balans blir rätt, däremot inte dess ingående balans. Denna får i stället i efterhand läggas in utgående från föregående års årsredovisning, vilket görs på några minuter.

 

På varje konteringsrad rekommenderas samma kostnadsställe som angivits i huvudet.

 

För dotterbolagen kan ett underlag för eliminering se ut på följande principiella sätt (observera att beloppen ska vara de som gäller vid balans­tidpunkten):

 

Rad 1        Eliminering av aktieinnehav

 

Konto:                Moderbolagets konto för aktieinnehav i berört dotterbolag, t ex 1320.
Belopp:        Moderbolagets bokförda värde av aktieinnehavet i dotter­bolaget, i kredit.

 

Rad 2        Uppbokning av goodwill

 

Konto:                Koncernens konto för goodwill, t ex 1070 (raden bokas endast om goodwill aktiverats).
Belopp:        Koncernens vid förvärvsanalysens fastställda värde på goodwill, minskat med ackumulerade avskrivningar på detta från förvärvstidpunkten till och med balanstidpunkten, i debet.

 

Rad 3        Uppbokning av minoritens andel av eget kapital (minoritets-intresse)

 

 Alternativt kan minoritetsandel och minoritetsintresse bokas upp i efterhand        som en manuell bokning. Detta är normalt enklast. I så fall ska denna rad        utelämnas (jämför rad 12).

 

Konto:                Koncernens konto för minoritetens andel av koncernens eget kapital, t ex 2100 (raden bokas endast om det finns en minoritet, d v s moderbolaget inte äger samtliga aktier i dotterbolaget).
Belopp:        Minoritetens andel av dotterbolagets justerade eget kapital (MA) beräknat enligt punkt 7.4 ovan, i kredit. Är något av de ingående bolagen även det en koncern med minoritets­andel av bolagets eget kapital, ska denna, multiplicerad med minoritetens andel i bolaget, subtraheras från beloppet.

 

Rad 4        Eliminering av dotterbolagets aktiekapital

 

Konto:                Dotterbolagets konto för aktiekapital, t ex 2081.
Belopp:        Dotterbolagets hela bokförda aktiekapital, i debet.

 

Rad 5        Eliminering av dotterbolagets bundna reserver

 

Konto:                Dotterbolagets konto för bundna reserver, t ex 2086.
Belopp:        Dotterbolagets bokförda bundna reserver, i debet, dock ej större än saldot av raderna 1-4.

 

Rad 6        Eliminering av obeskattade reserver

 

Konto:                Koncernens samlingskonto för eliminering av obeskattade reserver, t ex 2190 (raden bokas endast om det finns obeskattade reserver vid balanstidpunkten).
Belopp:        Summan av dotterbolagets obeskattade reserver, i debet,

 

Rad 7        Uppbokning av latent skatt

 

Konto:                Koncernens konto för latent skatt, t ex 2251 (raden bokas endast om det vid balanstidpunkten finns obeskattade reserver eller kvarvarande goodwill i vilken dolda reserver inräknats).
Belopp:        Latent skatt på obeskattade reserver, beräknade som gällande skattesats (för närvarande 28 %), multiplicerad med beloppet på rad 6, i kredit. Om dolda reserver har beaktats vid beräkning av goodwill, ska latent skatt även beräknas på dessa.
 
Rad 8        Uppbokning av eget kapital - del av obeskattade reserver

 

Konto:                Koncernens samlingskonto för övriga bundna reserver, t ex 2089 (raden bokas endast om det finns obeskattade reserver vid balanstidpunkten)
Belopp:        Eget kapital - del av obeskattade reserver, d v s rad 6 minus rad 7, i kredit.
 
Rad 9        Avskrivning av goodwill

 

Konto:                Koncernens konto för avskrivning av goodwill, t ex 7817 (raden bokas endast om goodwill finns aktiverad).
Belopp:        Årets avskrivning av goodwill, i debet.

 

Rad 10 Eliminering av förändring av obeskattade reserver

 

Konto:                Koncernens samlingskonto för eliminering av förändring av obeskattade reserver, t ex 8890 (raden bokas endast om förändring av obeskattade reserver finns bokad).
Belopp:        Summan av förändringen av obeskattade reserver, med omvänt tecken, alltså i debet vid upplösning av reserver, i kredit vid avsättning till reserver.

 

Rad 11 Bokning av latent skatt på förändring av obeskattade reserver

 

Konto:                Koncernens konto för förändring av latent skatteskuld, t ex 8940 (raden bokas endast om förändring av obeskat­tade reserver finns bokad).
Belopp:        Latent skatt, för närvarande 28 %, på förändringen av obeskattade reserver med samma tecken, alltså i kredit vid upplösning av reserver, i debet vid avsättning av reserver.

 

Rad 12 Bokning av minoritetens andel av årets resultat

 

 Alternativt kan minoritetsintresse och minoritetsandel bokas upp i efterhand        som en manuell bokning. Detta är normalt enklare. I så fall ska denna rad        utelämnas (jämför rad 3).

 

Konto:                Koncernens konto för minoritetens andel av årets resultat i koncernen, ex.vis 9000 (raden bokas endast om det finns en minoritet, d v s moderbolaget inte äger samtliga aktier i dotterbolaget).
Belopp:        Minoritetens andel av dotterbolagets vinst efter skatt ökat med förändringen av obeskattade reservers kapitaldel (efter avdrag för förändringen av latent skatt), i debet om vinst, annars i kredit. Är något av de ingående bolagen även det en koncern med minoritetsandel i bolagets resultat, ska denna, multiplicerad med minoritetens andel i bolaget, subtraheras från beloppet.

 

Rad 13 Saldering mot koncernens fria reserver

 

Konto:                Koncernens konto för fria reserver, ex.vis 2091.
Belopp:        Saldot av ovanstående poster, i debet eller kredit.

 

För moderbolaget är endast raderna 6, 7, 8, 10, 11 och 13 aktuella.

 

 

8.Bibliotek för finansieringsanalys

 

Om finansieringsanalys för koncernen erfordras är det enklast att göra dem i ett separat bibliotek, se avsnitt KC.C2. Lägg i så fall upp ett bibliotek för detta med hjälp av kommandot RE följt av UB i operativmenyn. Som namn välj exempelvis KFIN för koncernens finansieringsanalys. Följ i övrigt anvisningarna under punkt 2.

 

Ska finansieringsanalys inte göras kan denna punkt utelämnas.

 

Gå in i bokslutsföretaget KFIN med SB (eller SA om man arbetar i arbetsföre­taget) och gör följande:

 

-        Ange i funktion SY12 för firma 1 i fältet "firmanamn" koncernens namn.

 

-        Lägg upp i funktion SY3 på vanligt sätt de användare som ska få använda systemet med alla uppgifter inklusive firma, lager, skrivare och behörighet.

 

-        Sätt i funktion SY421 systemparametern "kostnadsställeredovisning" till N, "infoformation i projektfältet" till blank och "text per rad i bokföring" till N. "Bokslutsföretag" väljs till J eller N, beroende på var man arbetar. Övriga val spelar ingen roll.

 

-        Ange i funktion SY415 första och sista dag för bokföringsåret.